From.A.to.Zonkey

From.A.to.Zonkey is een illustratie-project van Rebecca Smeets en Lidewij Spitshuis.

Hoewel we ons allebei na afstuderen aan de Design Academy (2003) nog altijd in het creatieve vak bevinden, kriebelde er iets… We misten het om gewoon lekker ouderwets, net als op school, te tekenen: vrij, los en out of the box. Maar ja, het kan dan wel kriebelen, maar waar haal je de tijd vandaan om het ook daadwerkelijk te doen?

Geïnspireerd door, en stiekem ook aardig onder de indruk van al die hippe 360 dagen projecten waarbij mensen elke dag iets maken en posten op sociale media, bedachten we een andere formule. Wel een soort van dagelijks project, maar dan voor luilakken: om de beurt een illustratie maken en in het weekend lekker vrij. De bedoeling is dat je reageert op de illustratie die de ander de dag ervoor gemaakt heeft, waardoor er een serie ontstaat. En het mooie is, door deze manier van werken, creëer  je samen iets dat je in je eentje nooit zou maken of bedenken.

Er is wel een belangrijke spelregel: het moet simpel en snel. We mogen er maar een half uurtje per dag aan besteden. Niet af, niet tevreden, geen inspiratie of kriebel aan je rechter teen zijn géén excuses. Na 30 minuten moet je afronden, je schets posten op Instagram en zo het stokje weer doorgeven aan de ander.

Inmiddels is de eerste serie al een poosje af: een reeks met dier-illustraties van A (ant) tot Z (zonkey). Deze serie is in zijn geheel te zien op Instagram@from.a.to.zonkey